Friday, January 11, 2008

စိတ္ဖိစီးျခင္းႏွင့္ တုိင္းရင္းေဆးဓာတ္စာ

စိတ္ဖိစီးမႈေၾကာင့္ အစာအိမ္ေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလငန္းေလျဖတ္စေသာေရာဂါႀကီးမ်ား ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္သည္။ စိတ္ဖိစီးမႈေၾကာင့္ စိတ္ပ်ံ႕လြင့္ျခင္း၊ စိတ္တည္ၿငိမ္မႈမရွိျခင္း၊ ႏွလံုးတုန္ျခင္း၊ ရင္ခုန္ျခင္း၊ အိမ္မေပ်ာ္ျခင္း စေသာပတ္၀န္းက်င္ႏွင့္ လိုက္ေရာညီေထြမျဖစ္ေသာ လကၡဏာမ်ား ျဖစ္ပြားေစတတ္ပါသည္။

စိတ္ဖိစီးမႈျဖစ္ေပၚျခင္းမွ ကာကြယ္ရန္
(၁) ဒန္႕ကြၽဲရြက္ကို ျပဳတ္ၿပီး ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပဲမႈန္႕၊ ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္၊ သံပရာရည္ထည့္ၿပီး သုပ္စားပါ။ ထုိသို႕စားျခင္းျဖင့္ ေသြးတက္ျခင္း၊ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း၊ နားထဲမွ အသံစံုၾကားရျခင္းတို႕ကို သက္သာေစႏိုင္သည္။
(၂) ရဲယိုသီးမွည့္မွည့္ကို ထန္းလ်က္သင့္႐ုံထည့္၊ ေရာေမႊၿပီးစားပါ။ ရဲယိုရြက္ကို ငါးႏွင့္ ငါးေပါင္းထုပ္လုပ္ၿပီး ခ်က္စားျခင္း၊ တို႕စရာအျဖစ္စားျခင္းႏွင့္ သုပ္စားျခင္းတို႕ကို ျပဳလုပ္ေပးပါက စိတ္ဖိစီးမႈသက္သာေစႏိုင္သည္။
(၃) ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီးကိုတစ္ေန႕တစ္လံုးစားေပးျခင္း၊ ငွက္ေပ်ာသီးကို ပ်ားရည္ျဖင့္ စိမ္ၿပီး စားျခင္း၊ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ျခင္း၊ မီးကင္စားျခင္းျဖင့္ စိတ္ဖိစီးမႈကို သက္သာေစႏိုိင္သည္။
(၄) ျမင္းခြာရြက္ပÍၥငါးပါးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အမႈန္႕ျပဳလုပ္ကာ ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာ၍ ေသာက္သံုးျခင္း၊ ႏြားႏို႕ျဖင့္ ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ စိတ္ဖိစီးမႈ သက္သာေစပါသည္။

No comments: